
Werklust WG 18 grondverzet
Deel via: Whatsapp, Facebook of Twitter.Heb je nog grondverzet foto's of video's uit de oude doos! Help mee!
Meld je eenvoudig aan voor deze website en maak elke week opnieuw kans op een geldprijs! De 5 meestbekeken van de week worden namelijk beloond!
Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste reactie
Reacties
Die boxen hebben wij er ook al 25 jaar inzitten.
Vier 28watt led lampen. Komt mooi helder licht vanaf. Alleen rot licht om tegen in te kijken.
Geen kelder inderdaad, anders bezinkt het zand daar in. Naast de stal is een bezinkput en daaruit gaat de mest naar een silo. Stal is 040.
eerste indruk lijkt goed van de stal! zullen vast nog wel meer fotos volgen?
Dit is een van de smalste stallen die je kunt bouwen samen met 2+2. Wouden sowieso 1 vreetplaats per koe en paste zo precies tussen erf en sleufsilo's in.
Als koeien in de wachtruimte zitten kan je een boxrij al vast instrooien. Vervolgens kun je de koeien wel in 1 gang ophouden en de rest in strooien. Tegen de tijd dat de laatste koeien uit de melkstal zijn is instrooien ook wel helemaal klaar. Moet alleen wel even met een mannetje extra zijn.
koeien zitten er al weer bijna een maand in. Loopt super, koeien mooi schoon waardoor melken kwartier sneller gaat, celgetal daalt na het gestress langzaam onder het oude niveau en dippen niet meer. 2kg meer met de laatste melkcontrole. Koeien waarderen het gelukkig
heeft met frequenties en spanningen te maken van stroom. Zelfde idee als je sms krijgt op telefoon dat de radio gaat storen. Vooral de goedkopere lampen schijnen er last van te hebben.
Mooi dat het gewaardeerd wordt! Van overbezteeting naar onderbezetting en veel meer luchtinhoud scheelt enorm voor de koeien.
Dat je niet meer dipt vindt ik wel gewaagd, winterdag zal het geen probleem zijn, maar voor de zomer vind ik het verkeerde zuinigheid! Je kunt het deels nog compenseren die de koeien en half uur na t melken vast in t voegwerk te zetten zodat de slotgaten mooi afsluiten...
Heb je ook zon dapper groot opdrijfhek die de terugweg de wachtruimte ook direct schoon schuift?
overbezetting hebben we nooit gehad, kon ook gewoon niet. Vaarzen hebben het nu wel makkelijker, nergens doodlopende stukken en bij alle oversteken een waterbak. Kunnen altijd wel ergens staan zonder weggejaagd te worden.
Deden eerst alleen savonds dippen en overdag keer vaker door de ligboxen. Koeien liggen niet in een bak stront met de wereld aan bacterien
Als het zand aan dat dipmiddel gaat zitten is het net schuurpapier. We zullen zien, als het niet loopt kunnen we er altijd weer mee beginnen.
Nee zo dapper wordt het niet, geen ruimte voor. Dak is maar 2meter van de grond aan een zijkant. Kun je bijna niks kwijt. Opdrijfhek met stroom en een goede toeter of bel werkt minstens zo goed. Vooral een toeter is een aanrader, alleen met een hek gaan de achtersten lopen terwijl de voorsten niet door willen lopen. Zon dik hek is vooral mooi als je meerdere groepen melkt en de volgende groep achter de rest kunt jagen.
Led lampen zijn er vanaf 40 euro ook ontstoord. Staat er dan wel bij. Ik heb ze achter op de opraapwagen
Hebben er een kabelschuif in liggen. We melken 2keer per dag, wordt het naar ons idee een te grote chaos. Met 3x melken per dag zou het schoon schuiven met een shoveltje/bobcat wel te overwegen zijn.
Stal staat niet op afschot in de lengte. Hebben een spoelgoot met bezinkput achter de stal. Ervaringen van anderen met soortgelijk systeem is dat ongeveer 3/4 van het zand bezinkt. We zullen zien hoe het loopt.
Nare ervaringen opgedaan met mestrijden bij die boer of valt het mee?
dankje!
Ze hebben een betonnen bak gestort van 40 x 60 meter met muren van 3,5 meter
Bak hoeft dan niet overdekt te zijn zeker?
Onze bak is 30x7x3 met mestplaat er naast en 3000kuubs silo. Kan de kraan het zo uit draaien en kan het uitlekken. Hebt dan ongeveer half zand half mest.
Loonwerker strooit het bij een andere boer met halfvolle breedstrooier over het land. Ging heel mooi zeiden ze. Ziet er niets van weer.
mooi lichter maken dat land met geel zand. als je naar de koeien kijkt dan is dit het beste systeem, jullie hebben een verdringerpomp toch op de mesttank? kabel van de schuif zal wel eerder afzijn. maar dat mestscheiden voor de boxen haalt t niet bij dit ! wel jammer dat je nu niet kan navergisten. maar hoe zit t met de uitstoot dan van dichte vloer zeiken zze daar niet over ?
Boer uit Friesland verkoopt het aan bollenboeren in noord holland. Was wel vraag naar zei hij. Grond is hier toch zwaar zat, voordat het hier echt slempt zijn we wel een paar jaar verder
Is een emissiearme vloer. Vloer ligt op 2%afschot naar het midden en daar zit een giergoot. Is gestort en zal wat variatie in zitten, maar gemeente deed nergens moeilijk over.
Dat hele vergisten is lijkt niks. Mest hoeven we toch nog niet te verwerken. Duurt nog wel even voordat we niet alles meer bij de buurman kwijt kunnen. Mestraffinage leek het ook te worden, maar de proefinstallatie in Leeuwarden staat ook al weer stil omdat het voor geen meter liep.
Hebben een vacuumpomp. Voordeel met verdringer is dat je tijdens het rijden de tank kunt laten mixen. Blijft het altijd wel wat stromen. Eerst maar eens een jaar of 2 aankijken, grootste bangmakerij hoor je van boeren die geen ervaring hebben. Met dichte vloer kunnen we altijd nog naar stro of gescheiden mest, met kelders kun je nooit weer naar zand.
ok. Bezinkput hier hoeft geen kap over omdat het tijdelijke opslag is. Was al benieuwd hoe zij dat op papier opknapten maar is dus niet gelukt
We hebben een spoelgoot achter de stal gemaakt van 400pvc. Bij de afstorten van de schuiven de bovenkant eruit geslepen. Een 18kw pomp spoelt dunne mest uit de 2e deel van de bezinkput, na een overloopmuurtje, door de goot heen zodat het mest als het ware van het zand wordt losgeslagen.
Wij wouden niet graag een bezinkput recht achter de stal, zit je bij de volgende uitbreiding direct al weer vast.
zal dan inderdaad wel in de breedte gaan. Houd je mooie groepen die in een uurtje door de melkstal kunnen. Wel ideaal met compleet nieuwbouw dat je alles in kunt richten zoals je wilt.
Met uitbreiden heb je altijd wel een paar beperkingen. En achteraf zou je vast weer anders doen.
Is mn vader een keer wezen kijken. Heeft inderdaad een soortgelijk systeem, zijn schuiven lopen wel rechtstreeks naar de bezinkput, bij ons gaat het eerst nog door een spoelgoot.
mest moet achter de stal weg. Willen geen put recht achter de stal willen we de stal ooit nog eens verlengen.
Zand wordt door de snelle stroom van dunne mest als het goed is los geslagen van de mest en bezinkt daardoor beter.
Ik zie op je profiel dat je in Loppersum woont. Hebben jullie nog bijzondere dingen moeten doen aan de stal zodat die niet verzakt o.i.d door die aardbevingen? Als ik dat zo in het nieuws allemaal lees en hoor is het bij jullie het ergste namelijk met die gaswinning.
Wat voor schuif ligt er in deze stal?
En hoe gaat dat qua slijtage?
Verzakkingen hebben we opzich niet last van. Vooral scheuren op zwakke plekken van gebouwen. Zoals boven kozijnen, deurposten en hoeken van muren. In de stallen op een paar scheuren na geen last. Of de kelders van de oudere stallen lek zijn is de vraag.
Aan de stal hebben we niks extra gedaan. Zou ook niet weten wat je er aan kunt doen. Door te heien schijnt de grond de trillingen nog erger door te geven aan de stal. Hebben de betonvloer op een lag van 60cm puin gestort. Dat verzakt eerst niet weer hopelijk. Hebben al met al paar duizend euro schade, kom je wel weer overheen en wordt wel vergoed. Zijn alleen ook al mensen uit hun huis of boerderij gezet omdat het niet meer veilig is. Dat kost zoveel, duurt jaren voordat er een besluit wordt genomen, dan is de grap er snel vanaf.
Kan me goed voorstellen dat je het niet meer grappig vind onderhand. En vergoeden is leuk maar daar is de schade nog niet mee verdwenen dus eigenlijk heb je er ook niet zo veel aan lijkt me..
Zit een vouwschuif van DSD in.
Buitenste 2 paden zijn van rubber, dus daar zal de schuif amper slijten. Middelste baan is wel beton. De schuif is een soort frame waar 2 platen van 200x10 als het ware voor hangen en de vloer kunnen volgen. Platen zijn heel eenvoudig uit te nemen en kun je zo nieuwe in zetten, zit nog een nylon strip onder maar hoe lang dat blijft zitten is de vraag.
Alles loopt nu een week of 6, goot bijna verstopt gehad maar kwam door te dikke mest. Valt verder nog weinig van te zeggen.
Hoe lang gaat het touw en hoekwielen bij jullie ongeveer mee? In oude stal met roosters hield het touw met 2jaar wel op en hoekwielen een jaar of 7.
In de hoekwielen zitten geen lagers, is een kunstof wiel met ijzeren as er in. Adviseerden om elk jaar de assen te vervangen, zullen zien hoe hard dat slijt. As kan er wel zo van boven uitgehaald worden zonder verder wat los te halen.
Bij de hoekwielen moeten we ong. elk driekwart jaar de pennen en bussen vervangen.
De kleppen slijten ong. 20mm per driekwart jaar maar dan moeten ze vervangen worden omdat ze te kort worden.
Momenteel 135 aan de melk en lopen nog wat droge koeien in de oude stal.