Column Sjakie - Wijze les

Door Jack Rijlaarsdam,

Verlenging van de derogatie lijkt nog slechts een kwestie van afhameren te zijn. Staatssecretaris Dijksma begrijpt er niets van, maar van een juichstemming is zeker geen sprake. Het is vroeg voor een evaluatie, maar er zijn zeker lessen te trekken door alle betrokkenen.

De sector zelf is naïef geweest om verlenging van de derogatie als vaststaand feit aan te nemen. Uit de reacties kun je opmaken dat verlenging als een verworven recht werd beschouwd. Deze droom is ruw verstoord. De reacties worden overdreven zwaar aangezet. Verlaging van het aandeel snijmaïs is in het rantsoen best op te vangen. Ons melkvee heeft nog nooit snijmaïs gehad en geeft nog steeds witte melk. Meer dan 20% maïs is simpelweg te realiseren met een contract met de loonwerker.

De zandboeren zijn beduidend slechter af met de aanscherping naar 230 kg N. In andere delen van het land wordt dan gewezen op mestfraude, dat is wel erg simpel gesteld. Uitspoeling is op zand nu eenmaal een groter probleem dan op klei. Ook zal niet meehelpen dat de mest verplicht met bruut geweld diep in de zode gebracht wordt.

Ook voor onze belangenbehartigers zal het traject een wijze les geweest zijn. Vaak gehoord op het ministerie, maar slechts zelden werd er naar hen geluisterd. Voor het volgende Actieprogramma is wijziging van strategie een vereiste. Het is duidelijk dat het Nitraatcomité de eisen als een dictaat oplegt, waarbij belangen in andere dossiers achter de schermen ook nog meespelen. LTO dient eerst helder te krijgen wat nu precies de normen zijn waarop wordt afgerekend. Het nitraatgehalte in het grondwater onder de derogatiebedrijven op zand lag in 2011 al gemiddeld op 41 mg/l. Of wordt afgerekend op het gemiddelde gehalte van alle bedrijven? Misschien is het zelfs de bedoeling dat geen enkel meetpunt boven de norm ligt?

Waterleidingmaatschappij Limburg heeft alle belang bij schoon grondwater maar stelt dat het RIVM de gehaltes overschat. Een nauwkeurige beschouwing van de meetmethodes lijkt geen overbodige luxe. Veehouders met contacten in het buitenland hekelen de uitwerking van de regels. Zolang een Nederlandse koe op papier ruim twee keer zoveel N uitscheidt als een Franse koe, is er van een gelijke concurrentiepositie geen sprake.

Voor de LTO ligt er dus uitdaging genoeg in het mestdossier. De oproep aan de leden hun gal te spugen richting politiek is wellicht gemakkelijker scoren bij de achterban, maar reageren op inhoud zal uiteindelijk meer resultaat opleveren.

Bron: Nieuwe Oogst

Dit topic is ook zichtbaar op het Prikkebord

Grasbaal

Reacties

pa
Jaar in jaar uit leuteren over mest. Is wel heel goed voor de werkgelegenheid natuurlijk. En wij boeren leuteren even hard mee. Kom met harde cijfers en werkbare oplossingen. De mineralenbalans waar we indertijd mee begonnen was een uitstekend middel. Maar nee het moest anders.
Ik ga dadelijk gewoon een paar koeien verkopen en het probleem is weer opgelost!!!
pieta
Quote:
@Sjakie: De reacties worden overdreven zwaar aangezet. Verlaging van het aandeel snijmaïs is in het rantsoen best op te vangen. Ons melkvee heeft nog nooit snijmaïs gehad en geeft nog steeds witte melk.

Er zijn drie problemen waar Sjakie wat kort door de bocht gaat. Gras van de klei vergelijken met gras van het zand is zoiets als appels met peren vergelijken, een veestapel die jaren gefokt is op alleen gras is een andere veestapel als een jaren op mais gevoerde veestapel. Het is niet een beetje meer gras maar vooral 33% minder mais in het totale rantsoen (incl jongvee) waarbij het bij het melkvee nog harder gaat doortikken. Probleem 2 is de ds-opbrengst van gras afgezet tegen mais. En probleem 3 is het uit gebruik geven aan de loonwerker is punt 1 een bureaucratisch, administratief gedrocht, nadelig is sommige gevallen met boer-boer, RMO's en VVO's, nadelig voor de landbouwvrijstelling omdat de waardestijging in een verhuurd jaar in principe belast is. Daar komt de storm van protest vandaan.
Om over de 230 kg maar niet te beginnen.
meelezer10
Is de terug gang van 250 kg N naar 230 kg N wel een probleem? Op mijn bedrijf moet ik wel 3 kg stikstof per hectare inleveren. Ik heb even het bemestingsplan van 2013 op gezocht. Op bedrijfsniveau mocht ik nog twee kg fosfaat meer aanwenden. Per hectare kwam ik op 233 kg stikstof. Nu heb ik gronden met een hoge fosfaat toestand maar ook minstens een derde met fosfaat toestand laag. Ik denk dat er maar weinig bedrijven op het zand zijn die de volle 20 kg N in moeten leveren. Op de meeste bedrijven zal het niets uit maken omdat fosfaat nog steeds de beperkende factor is.
jan w
Vaak is het verschil weer met een N meststof aan te vullen. Alleen het is zo dubbel om de eigenmest te moeten verwerken en dan weer N aan te kopen.
pieta
Ik moet de volle mep inleveren met behoorlijk wat gronden met fosfaat laag en midden.
pieta
@jan w
Met de eigen mest voer ik ook de fosfaat, kali, organische stof ed af. Die moet ik weer terugkopen voorzover mogelijk.
+1
jan w
Op een aantal punten zal de kringloopwijzer het een en ander ook weer goed maken. alleen hier in de omgeving ( achterhoek ) kunnen we veel meer d.s van een ha snijmais winnen dan van een ha grasland. Veelal zit er een opbrengstverschil in van 4 a 6 ton per ha. Een opbrengst aan snijmais ligt hier rond de 18 ton gemiddeld. Dat haal je met gras lange na niet. Dan is sturen vanachter het bureau heel makkelijk maar lost niks op.
+1
jan 1
Tis pure burocratie in Brussel,zitten daar maar te ziften op regeltjes,het gaat daar niet om feiten meer,maar eerder een politiek steekspel tussen staten onderling.Besluiten worden daar met kleine groep genomen achter gesloten deuren.
Verschil in nl is al groot,laat staan in de eu.
Clooney
LTO moet snel met een veel beter plan voor de dag komen.
En de politiek kan ja zeggen, graag of nie....
+1
spotmelker
Gewoon derogatie op alle grasland van pak em beet 300 kg N. Hoef je de situaties op zandbouwland daar ook niet voor te verdedigen en heb je geen geneuzel met percentages.
+3
Wiebren
Graag zelfs Herman 😉
Hebben we letterlijk zo ingebracht (gras 300) maar is er bij lange na niet doorgekomen. Dus ergens gaat het mis tussen dromen en daden.

Neemt niet weg dat Jack een prima column heeft geschreven, één van de beteren van de laatste maanden. Ook qua strategie en inzet de spijker op z'n kop. Meer tijd in Brussel besteden heb ik mij al voorgenomen
+1
josl
Behalve dan de laatste alinea. Ik heb de oproep niet ontvangen in de zin van gal spuwen richting de politiek. Ben juist van mening dat lto dit vaker zou moeten doen. Leden stimuleren om rechtstreeks hun mening/knelpunten whatever kenbaar te maken. Bottum up werken.
Op de bijeenkomst van Dijksma in Wanorij heb ik ook gevraagd: hoever moet het nitraatgehalte in het grondwater op derogatiebedrijven nog zakken om derogatie te verdienen? Het probleem zit in het systeem: wanneer de normen ergens worden overschreden is korting op derogatie de 'straf'. Idd. moet de politiek in LTO zich maar eens druk maken onder welke voorwaarden derogatie dan wél word verdiend. Op deze wijze doorgaan betekent over 4 jaar wederom korting.
+2
Dre van Helmond
Mooi die column van Jack ik denk voor het helle LTO gebied.
Het grootste probleem voor ons in de peel is dat lang niet alle grond geschikt is voor gras.Voorheen was het zodat op de laagste percelen van een gestopte veehouder alleen mais geteeld kon worden maar nu worden die ook voor aardappels gebruikt.En op de hoge droge zandgronden groet geen gras maar kun je met een beetje drijfmest heel goede mais telen.
Maar met de mestnormen van nu word de grond in een rap tempo armer.
Dre van Helmond
Co bij mij op Facebook staat een filmpje zandverstuiving in de peel .
Hoe krijg ik dat hier
Die zandverstuivingen waren we niet meer gewend maar ten gevolge van dit mestbeleid mogen we er weer van genieten!
40 Jaar geleden was dat ook heel gewoon
Grasbaal
Dre, als jij of je zoon whatsapp heeft stuur de video op naar mijn nummer: 06-53341777 dan plaats ik hem hier.
Druk
Is via roofbouw voldoende organische stof het probleem geworden?

Heb je nog grondverzet foto's of video's uit de oude doos! Help mee!

Meld je eenvoudig aan voor deze website en maak elke week opnieuw kans op een geldprijs! De 5 meestbekeken van de week worden namelijk beloond!

Lid worden is heel eenvoudig!