Column Sjakie - Wijze les
Door Jack Rijlaarsdam,Verlenging van de derogatie lijkt nog slechts een kwestie van afhameren te zijn. Staatssecretaris Dijksma begrijpt er niets van, maar van een juichstemming is zeker geen sprake. Het is vroeg voor een evaluatie, maar er zijn zeker lessen te trekken door alle betrokkenen.
De sector zelf is naïef geweest om verlenging van de derogatie als vaststaand feit aan te nemen. Uit de reacties kun je opmaken dat verlenging als een verworven recht werd beschouwd. Deze droom is ruw verstoord. De reacties worden overdreven zwaar aangezet. Verlaging van het aandeel snijmaïs is in het rantsoen best op te vangen. Ons melkvee heeft nog nooit snijmaïs gehad en geeft nog steeds witte melk. Meer dan 20% maïs is simpelweg te realiseren met een contract met de loonwerker.
De zandboeren zijn beduidend slechter af met de aanscherping naar 230 kg N. In andere delen van het land wordt dan gewezen op mestfraude, dat is wel erg simpel gesteld. Uitspoeling is op zand nu eenmaal een groter probleem dan op klei. Ook zal niet meehelpen dat de mest verplicht met bruut geweld diep in de zode gebracht wordt.
Ook voor onze belangenbehartigers zal het traject een wijze les geweest zijn. Vaak gehoord op het ministerie, maar slechts zelden werd er naar hen geluisterd. Voor het volgende Actieprogramma is wijziging van strategie een vereiste. Het is duidelijk dat het Nitraatcomité de eisen als een dictaat oplegt, waarbij belangen in andere dossiers achter de schermen ook nog meespelen. LTO dient eerst helder te krijgen wat nu precies de normen zijn waarop wordt afgerekend. Het nitraatgehalte in het grondwater onder de derogatiebedrijven op zand lag in 2011 al gemiddeld op 41 mg/l. Of wordt afgerekend op het gemiddelde gehalte van alle bedrijven? Misschien is het zelfs de bedoeling dat geen enkel meetpunt boven de norm ligt?
Waterleidingmaatschappij Limburg heeft alle belang bij schoon grondwater maar stelt dat het RIVM de gehaltes overschat. Een nauwkeurige beschouwing van de meetmethodes lijkt geen overbodige luxe. Veehouders met contacten in het buitenland hekelen de uitwerking van de regels. Zolang een Nederlandse koe op papier ruim twee keer zoveel N uitscheidt als een Franse koe, is er van een gelijke concurrentiepositie geen sprake.
Voor de LTO ligt er dus uitdaging genoeg in het mestdossier. De oproep aan de leden hun gal te spugen richting politiek is wellicht gemakkelijker scoren bij de achterban, maar reageren op inhoud zal uiteindelijk meer resultaat opleveren.
Bron: Nieuwe Oogst
Dit topic is ook zichtbaar op het Prikkebord
Heb je nog grondverzet foto's of video's uit de oude doos! Help mee!
Meld je eenvoudig aan voor deze website en maak elke week opnieuw kans op een geldprijs! De 5 meestbekeken van de week worden namelijk beloond!
Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste reactie
Reacties
Ik ga dadelijk gewoon een paar koeien verkopen en het probleem is weer opgelost!!!
Er zijn drie problemen waar Sjakie wat kort door de bocht gaat. Gras van de klei vergelijken met gras van het zand is zoiets als appels met peren vergelijken, een veestapel die jaren gefokt is op alleen gras is een andere veestapel als een jaren op mais gevoerde veestapel. Het is niet een beetje meer gras maar vooral 33% minder mais in het totale rantsoen (incl jongvee) waarbij het bij het melkvee nog harder gaat doortikken. Probleem 2 is de ds-opbrengst van gras afgezet tegen mais. En probleem 3 is het uit gebruik geven aan de loonwerker is punt 1 een bureaucratisch, administratief gedrocht, nadelig is sommige gevallen met boer-boer, RMO's en VVO's, nadelig voor de landbouwvrijstelling omdat de waardestijging in een verhuurd jaar in principe belast is. Daar komt de storm van protest vandaan.
Om over de 230 kg maar niet te beginnen.
Verschil in nl is al groot,laat staan in de eu.
En de politiek kan ja zeggen, graag of nie....
Het grootste probleem voor ons in de peel is dat lang niet alle grond geschikt is voor gras.Voorheen was het zodat op de laagste percelen van een gestopte veehouder alleen mais geteeld kon worden maar nu worden die ook voor aardappels gebruikt.En op de hoge droge zandgronden groet geen gras maar kun je met een beetje drijfmest heel goede mais telen.
Maar met de mestnormen van nu word de grond in een rap tempo armer.
Hoe krijg ik dat hier
Die zandverstuivingen waren we niet meer gewend maar ten gevolge van dit mestbeleid mogen we er weer van genieten!
40 Jaar geleden was dat ook heel gewoon